tisdag 10 november 2020

👍👍👍👍👍👍👍👍 Stöd till reseindustrin pĂ„ vĂ€g👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Finansministern: Stöd till reseindustrin pÄ vÀg

I flera mÄnader har SRF och stora delar reseindustrin lobbat för en fond som skulle komplettera paketreselagen och Kammarkollegiets resegaranti. Regeringen har varit kallsinnig till riktade stöd mot olika branscher. Men pÄ dagens presstrÀff nÀr fortsatta korttidspermitteringar och omstÀllningsstöd presenterades kom ocksÄ nya hoppfulla besked för reseindustrin.

2020-11-09 17:22 av

Finansminister Magdalena Andersson sades sig vara positiv till att göra nÄgot Ät situationen. Tiotusentals mÀnniskor i Sverige vÀntar fortfarande pÄ ersÀttning för instÀllda resor pÄ grund av pandemin.

– Regeringen ser allvarligt pĂ„ situationen i paketresebranschen. Det finns en del resenĂ€rer som inte fĂ„tt tillbaka pengar för resor som stĂ€llts in pĂ„ grund corona. Vi ser över möjligheten att stödja paketresearrangörer sĂ„ att de kan Ă„terbetala dessa resenĂ€rer. HĂ€r jobbar vi med ett flertal olika lösningar. Vi tittar pĂ„ de rĂ€ttsliga förutsĂ€ttningarna nationell och pĂ„ EU-nivĂ„. Vi hoppas att kunna Ă„terkomma i frĂ„gan sĂ„ snart som möjligt, sa Magdalena Andersson. 

– Det Ă€r positivt att regeringen nu tittar pĂ„ ett riktat stöd till resebyrĂ„er och researrangörer, men det Ă€r vĂ€ldigt brĂ„ttom. OmsĂ€ttningen i branschen har minskat med 90 procent sedan pandemin slog till, och dagens förlĂ€ngda reseavrĂ„dan sĂ€tter mĂ„nga företag i en otroligt svĂ„r sits, sĂ€ger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Pandemin och UD:s avrÄdan frÄn resor gör att omsÀttningen hos Sveriges resebyrÄer och researrangörer har minskat med 90 procent sedan pandemin slog till, enligt SRF:s undersökningar bland reseföretag. Fram till och med oktober hade försÀljningen minskat med nÀstan 40 miljarder kronor, samtidigt som över hÀlften av branschens arbetstillfÀllen har försvunnit.

Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

– Medan mĂ„nga branscher sakta börjar Ă„terhĂ€mta sig finns det fĂ„ ljuspunkter för resebranschen. DĂ€rför Ă€r det brĂ„ttom, regeringen behöver snarast Ă„terkomma med ett skarpt förslag om stöd till resenĂ€ringen, sĂ€ger Didrik von Seth.

Under mÄndagen förlÀngde utrikesdepartementet reseavrÄdan frÄn ickenödvÀndiga utlandsresor till alla lÀnder, med undantag för ett 30-tal lÀnder i Europa. Den förlÀngda reseavrÄdan gÀller till och med den 31 januari.

– ResenĂ€rernas sĂ€kerhet mĂ„ste alltid komma i första hand, men vi tycker att det Ă€r olyckligt med en generell reseavrĂ„dan. En reseavrĂ„dan som tar hĂ€nsyn till situationen i olika lĂ€nder skulle ge resenĂ€rer en bĂ€ttre bild över vart det Ă€r tryggt att resa. Vi har gett UD exempel pĂ„ flertalet destinationer utanför Europa dĂ€r vi bedömer att det Ă€r tryggt att resa, sĂ€ger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Notan för dagens besked Ă€r enligt regeringen ungefĂ€r 15 miljarder. 

SRF:s förslag Àr ett statligt lÄn pÄ flera miljarder till researrangörerna med en Äterbetalning pÄ tio eller tjugo Är. Fonden ska finansieras genom en avgift pÄ 5 kronor per flygresa och person, samt 25 kronor per paketresa och person.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bangkok Post - Flood warning for lower Chao Phraya River basin provinces including Greater Bangkok

 Flood warning for lower Chao Phraya River basin provinces including Greater Bangkok An embankment was reinforced near the Niwet Woradit pi...