tisdag 23 mars 2021

Thailands överlevnadsplan - Travel News

Thailands överlevnadsplan

Thailand tog emot 39,8 miljoner turister år 2019 men efter att Corona pandemin slog sina klor runt världen sjönk den siffran till 6,7 miljoner år 2020 med majoriteten av turistbesöken koncentrerade till det årets första tre månader.

Sponsrad

2021-03-22 11:02 av

Det är en minskning på 83% och en katastrof för både landets ekonomi och sysselsättning, turismen beräknas stå för över 20% av landets BNP och en ännu större andel av befolkningen får sin huvudsakliga inkomst från turist sektorn.

Under oktober månad 2020 öppnade Thailand för att ta emot turister igen efter att ha varit stängt i nästan 6 månader. Många krav och restriktioner ställdes på de som var sugna på en resa till Thailand och där den stora stötestenen för de flesta var och fortfarande är en obligatorisk självfinansierad karantänsvistelse på 15 nätter.

Vi åkte trots det till Thailand i mitten av november 2020 och här är lite reflektioner från den resan.

Den stora skillnaden innan man sitter på planet till Thailand är att man utöver visum måste skaffa sig ett COE, Certificate Of Entry, till Thailand.
Det gör man online via den thailändska ambassadens hemsida och det innefattar bland annat en Covid försäkring, ett bokat och bekräftat karantänshotell samt lite pass och visumkopior.
Precis som med all information från myndigheter låter det hela mycket mer komplicerat än det egentligen är.

Vi flög till Thailand med Qatar Airways och efter ett rigoröst kontrollerande av alla dokument på Arlanda tilldelades vi ett kit med handskar, munskydd, handsprit och en skärm för att täcka ansiktet med under flygningen.

Sen gick flygningen precis lika smidigt som vanligt – mätta och belåtna klev vi av på Suvarnabhumi flygplatsen i Bangkok där vi möttes av en mindre armé med personal klädda i blåa skyddsdräkter.

Efter ytterligare kontroller av dokument, fit to fly intyg och PCR test så satt vi ganska snabbt i vår minibuss på väg till karantänshotellet i Bangkok som hette Well hotel. Hela processen på flygplatsen klarades av på cirka 90 minuter – vilket är ungefär samma tid det normalt brukar ta.

På karantänshotellet vidtog 15 nätter, eller om ni så vill 14 hela dagars karantän med helpension serverad på rummet. Efter 5 dagar – och ytterligare ett avklarat negativt PCR test – fick vi möjlighet att vistas på hotellets takterass under en timme varje dag.

Karantänshotellen finns runtom i Thailand, även på turistorter som Phuket och Koh Samui, och är vanliga hotell som uppfyller en rad krav från myndigheterna för att eliminera riskerna för eventuell smittspridning.

Man kan numera även tillbringa sin karantän på en golfresort om man vill träna sin drive eller gå en runda på banan – ensam förstås.

Det är flera projekt på gång angående karantänstiden, ett är redan genomfört och det är att de 15 nätternas karantän inte längre räknas in i visumtiden, oavsett om du får ditt 30 dagars visum automatiskt på Bangkoks flygplats eller ansöker om visum innan avresa, alla visum får numera 15 dagar extra i Thailand för att kompensera för tiden i karantän.
Kostnaden för karantänen varierar beroende på vilket hotell och paket man valt, priserna startar på cirka 7 500SEK för ett enkelt karantänspaket och sen går det uppåt men det ingår alltid helpension, minst två covidtester och transfer från flygplatsen till hotellet i karantänspaketen.

Turismsektorn i landet har stimulerats med skatteförmåner och andra incentiv för lokalbefolkningen och det har i viss mån hjälpt företag inom turistsektorn att klara krisen.
Phuket har drabbats mycket hårt av de uteblivna turistströmmarna och där har branschen nu gått samman för att finansiera vaccininköp på världsmarknaden.
Genom det hoppas man se till att minst 70% av öns vuxna befolkning vaccineras under de närmsta månaderna för att på så vis uppnå flockimmunitet till den 1 oktober. Efter det hoppas man kunna öppna upp för  vaccinerade turister att resa till ön utan 14 dagars karantän.

Hela Thailands befolkning ska enligt myndigheterna vaccineras men det beräknas inte vara slutfört innan utgången av 2022.
"Vi kan inte vänta så länge, måste vi vänta kommer vi inte att överleva" säger Bhumkitti Ruktaengnam till Bloomberg, han är ordförande i Phuket Tourist Association som representerar mer än 300 hotell och turistföretag på ön "Missar vi detta års högsäsong också får vi vänta ytterligare ett år och det går inte"
Phukets plan väntar på godkännande från myndigheterna innan de kan skrida till verket.

Hur som helst är det klart är att det brådskar med att få fart på turismen igen, enligt Thai Hotels Association (THA) så är bara 30 – 40 procent av hotellen på stora turistdestinationer som Phuket, Koh Samui och Chiang Mai fortfarande operativa och även de börjar nu få rejäla likviditetsproblem.

Av: Stefan Christensen/Destination Asien i samarbete med TAT. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bangkok Post - Flood warning for lower Chao Phraya River basin provinces including Greater Bangkok

 Flood warning for lower Chao Phraya River basin provinces including Greater Bangkok An embankment was reinforced near the Niwet Woradit pi...