måndag 26 april 2021

Ambassadör Jon Åström Gröndahls månadsbrev. Svenska Ambassaden Bangkok


 

26 apr 2021

Till alla svenskar i Thailand.

Kära alla,

Tyvärr tvingas vi konstatera att smittspridningen av Covid-19 ökar i Thailand. Infektionen är nu spridd till alla 77 provinser. Smittotalen är ännu så länge låga jämfört med omvärlden, men ökningstakten är markant högre än tidigare. Myndigheterna har infört nya restriktioner, inte minst har provinserna getts långtgående mandat att inför egna restriktioner, inklusive resandet. Här i Bangkok stängs flera ställen och aktiviteter helt eller delvis. Vi får anpassa oss och livet blir mer kringskuret. Jag tror inte jag är ensam om att vara rätt trött på alla digitala möten, men man får bita ihop ett tag till.

För att minska risken för smittspridning har ambassaden återinfört arbete i två olika skift och många jobbar också hemifrån. Vi vill också passa på att informera om möjligheten att få hjälp på distans med flera av våra konsulära tjänster. Längre ned återfinns en lista över vilka intyg och annat som man med fördel kan ansöka om elektroniskt utan att behöva besöka ambassaden. Nytt pass eller ID-kort kräver dock fortsatt personlig inställelse.

Jag är glad att jag trots allt hann genomföra ett par resor före de nya restriktionerna slog till. Bland annat besökte jag Chiang Mai i mitten av mars tillsammans med mina nordiska kollegor. Ett värdefullt besök med många intressanta möten, inklusive med guvernören. Uppskattade också möjligheten att få träffa (och fika med!) flera svenskar som bor i området. Har också besökt Ubon Ratchathani för att delta i invigningen av ett nytt institut för mänskliga rättigheter som är knutet till universitetet där. Provinserna Chonburi och Rayong, med besök i Pattaya, har också hunnits med. Spännande att få besöka bland annat Electrolux fabrik och Svenska Rymdbolagets verksamhet i området. Vill också lyfta fram våra honorärkonsulats fina och värdefulla verksamhet i både Chiang Mai och Pattaya.

Ambassaden fortsätter att följa den politiska utvecklingen i Thailand. Det finns alltjämt ett behov av dialog och försoning mellan olika grupper. Pågående rättsprocesser mot ledande studentrepresentanter väcker frågor. Jag deltog nyligen i Amnestys lansering av organisationens årsrapport och det finns en berättigad ökande oro över tillämpningen av landets unikt hårda majestätsbrottslagar. Vi har också behövt komplettera och skärpa till vår reseinformation med anledning av den nya utvecklingen.

Mycket av ambassadens tid ägnas åt den tragiska utvecklingen i Myanmar. Efter militärkuppen i februari har våldet och dödandet fortsatt. Hundratals människor har fått sätta livet till. Det är en förfärande utveckling som militären bär ansvaret för. Omvärldens ansträngningar fortsätter och bland andra EU har i omgångar infört sanktioner mot ledande militära företrädare. Jag hoppas att Myanmars grannar, inte minst ASEAN-länderna och Kina, nu förmås göra sitt yttersta för att våldet och lidandet upphör och det tidigare demokrati- och reformarbetet ska kunna återupptas.

Inom utvecklingssektionen arbetar vi för fullt med att ta fram den nya strategin för det regionala utvecklingssamarbetet. Ett spännande arbete som kommit långt redan och där den nya strategin kommer att gälla från årsskiftet 2021/22.

Med handelskammaren och Business Sweden jobbar vi också vidare inom Team Sweden, även om nuvarande restriktioner gör det mer svårjobbat då fysiska möten tyvärr ställs in eller skjuts upp. Men tillsammans med thailändska ambassaden i Stockholm planeras nu för en serie digitala aktiviteter med start andra hälften av maj med svenska företag där fokus ligger på samarbeten inom hållbarhetsområdet.

Jag hoppas avslutningsvis att Thailands vaccinationsprogram kan komma igång och att vi därmed sakta men säkert kan återgå till en mer normal tillvaro.

Önskar alla en fortsatt fin vår!

/Jon

Ambassaden har samlat reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. På Covid-19: Lägesbild och reseinformation återfinns information och länkar till ansvariga myndigheter kring smittspridning i Thailand. Här finns även rekommendationer till dig som ska resa till Sverige.

Lista över intyg som kan beställas elektroniskt:

https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/thailand/hj%C3%A4lp-till-svenskar-utomlands/intyg-och-legaliseringar/

Inkomstintyg för pensionärs- och familjevisum (1-årsvisum)

Folkbokföring i Thailand (för Gula husboken)

Familjebevis för visumansökan för maka/make eller barn

Namnändring genomförd i Sverige (ej i samband med giftermål)

Skilsmässa genomförd i Sverige

Adressintyg för att öppna bankkonto, försäljning/köp/registrering av fordon.

Adressintyg för ansökan eller förlängning av thailändskt körkort

Översättning av svenskt körkort till engelska

Intyg om samboförhållande

Registrering av svenskt äktenskap i Thailand

Intyg för vigsel inför thailändsk myndighet

Senast uppdaterad 26 apr 2021, 15.47 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Heavy rain triggers flash flooding across Pattaya, authorities provide traffic assistance - Pattaya Mail

JAG BEHÖVER VÄL INTE PÅPEKA ATT SOM VANLIGT FICK VI INTE EN DROPPE AV DETTA HÄR PÅ PALMTREE ! VI KUNDE VÄL I ALLA FALL FÅTT NÅGRA DROPPAR. V...