Den danska smittskyddsmyndigheten Statens Serum Institut (SSI) tror att landet uppnår så kallad befolkningsimmunitet mot coronaviruset inom de närmaste veckorna. Det säger Tyra Grove Krause på SSI i en skriftlig kommentar till TV 2.
Förklaringen är att det i dagsläget finns en utbredd coronasmitta i samhället, men också en omfattande vaccintäckning. Det kommer i sin tur leda till att smittotalen sjunker eftersom det blir svårare för coronaviruset att hitta personer att infektera, säger Grove Krause.
Hon understryker dock att befolkningsimmuniteten inte är bestående, eftersom varken vaccin eller infektion ger livslång immunitet.
- Det betyder att viruset inte försvinner utan kan skapa nya vågor, när det finns tillräckligt många som kan bli smittade, och när villkoren för smittspridning är bättre, till exempel under vinterhalvåret.
SSI räknar också med att det kan komma nya varianter som danskarna har sämre skydd mot.
En variant av omikron, kallad BA.2, sprids snabbt och står redan för mer än hälften av alla fall. Det är oklart i vilken grad de som tidigare smittats av BA.1-varianten är skyddade mot att smittas av BA.2.
Den förväntade flockimmuniteten ser ut att sammanfalla med den nedgång i smittspridningen som troligen ändå skulle ha inträffat under vår och sommar.
Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi vid Köpenhamns universitet, säger att den ändå kan få betydelse för utvecklingen under resten av året.
- Även om viruset går i dvala på grund av vädret så kommer det att gå ännu mer i dvala för att det har svårt att överleva i en mycket immun befolkning. Det betyder också att höst- och vintermånaderna kommer att starta på en lägre nivå, säger han till TV2.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar