söndag 13 november 2022

Sjukförsäkringsjämförelse 2022 11 13 OBS! Rena sjukförsäkringar (ej reseförsäkringar mer än som jämförelse). Alla försäkringar jag kommer att tala om nedan inkluderar nuvarande nya Thailändska krav på medicinsk vård inkl. Covid-19 upp till 100 000USD / 3.0MB! Detta för att söka ett nytt Non O-A visa Retired från Sverige. (100 000 USD / 3.0 MB för vård inkl Covid!) Claes Ebler

Sjukförsäkringsjämförelse 2022 11 13

OBS! Rena sjukförsäkringar (ej reseförsäkringar mer än som jämförelse).
Alla försäkringar jag kommer att tala om nedan inkluderar nuvarande nya Thailändska krav på medicinsk vård inkl. Covid-19 upp till 100 000USD / 3.0MB!
Detta för att söka ett nytt Non O-A visa Retired från Sverige. (100 000 USD / 3.0 MB för vård inkl Covid!)
Även extension/förlängningen av sitt uppehållstillstånd med ett Non O-A visa i botten har nnumer kravet på en försäkring om minst 100 000 USD / 3.0 MB för vård inkl Covid. Det skall dessutom vara en "godkänd" Thailändsk försäkring!
OBS! Ett flertal immigrationkontor har fortfarande kvar de gamla kraven på 400 000B IP + 40 0000 OP och godkänd Thailändsk försäkring.
Först och främst ett stort tack till alla er som skickat in era olika försäkrings policys för olika bolag samt de som kommit med kommentarer på sina bolag såväl positiva som negativa!
Internationella heltäckande sjukförsäkringar 2022

För första gången på flera år halkar den tidigare ettan ner en placering.
Föregående år runner up WrLife anser jag helt själviskt är den mest prisvärda på den Thailändska marknaden för året.
Detta trots att den fortfarande är relativt ny på marknaden och vissa osäkerhetsfaktorer med detta inte skall underskattas!
OBS! Tar bara upp deras internationella policy Serenity / Elite!

WrLife
Har under senaste året fått en del frågor kring denna och har varit lite avvaktande i mina rekommendationer. Detta då det är ett helt nytt bolag på marknaden.
Med nästan för bra villkor för såväl kunder som mäklare. (Gäller deras Internationella planer.)
Sedan de startade för drygt ett par år sedan har jag haft fullt fokus på dem och kontinuerligt kollat med mäklare som sålt dem angående hur man hanterat kunder vid skador/olyckor.
Men so far har jag inte hört några klagomål eller sett några klagomål på nätet. Vet av vissa mäklare att det har fungerat bra.
Kan inte säga att jag fått in många kundomdömen trots att väldigt många har tecknat dem. Men har faktiskt fått in ett par positiva brev. Brukar alltid ramla in lite negativa men inte ännu.

När nu de som tecknat den för ett år sedan börjat få sina förnyelsebrev och detta med samma premie som för föregående år (om man inte haft en skada), så känns det nästan lite overkligt.
Känns som att tiden iaf är inne att berätta lite mer om dom så får man själv avgöra om man vill/vågar teckna dom eller ej.
För som sagt villkoren är minst sagt bra!
Vad sägs om detta!

Några höjdpunkter i WR Life-planerna:
WRlife International: täckning 100 000 USD till 2 000 000 USD (Elite) (Som sagt villkor och priser är väldigt bra.)
• Du kan ansöka i alla åldrar;
• Livstids förnybar;
• WRlife täcker Covid medicinska kostnader, endast asymtomatiska Covid kostnader kommer inte att täckas.
• Premierna vid ansökningsåldern kommer inte att ändras när du blir äldre! (Dvs har du köpt en som 60 åring så har du samma premie som 80 åring förutsatt att du inte haft någon claim för skada). Detta innebär dock att ju äldre man är när man nytecknar desto dyrare blir det eftersom deras risk då är mkt stor utan årliga prishöjningar.
• Maximal ökning efter en skadeanmälan är 3 %. (Gäller enbart för nästföljande års premie!)
• Möjlighet att försäkra även öppenvård / OP samt ett flertal tilläggsmoduler.
• Total frihet att välja sjukhus;
• Cancerbehandling (radio- och kemoterapi) omfattas i IP delen även om den utförs utan sjukhusinläggning, samt nödvändiga utredningar;
• Världsomspännande täckning (exkl. USA och Kanada) för medicinska nödsituationer under resor på högst 7 veckor i följd;
• Täckningen i landet där du är medborgare är begränsad till högst 3 månader per försäkringsår;

Finns några minus?

-Man inkluderar inte grå starr som tex April om man inte har Eye/Dental tillägget.
-Repatriering till Sverige ingår ej om man inte har Repatriation tillägget.
-Tar ett tag innan alla sjukhus känner till dem. Men har inte hört om några problem so far.
-Man har en 3 månaders väntetid för "specifika sjukdomar"*
*"Specifika"* sjukdomar: Hypertoni & kardiovaskulära sjukdomar, alla tumörer, polyp eller cysta, bråck, hemorrojder, prostatasjukdomar, diabetes, cancer, kolecystit, kolelithiasis, stenar i urinorganen.
För att få hela infotexten med övrig info så maila mig, se nedan.
Har ett par kontaktmän även från WR Life eftersom jag har haft frågor under året så är det något ni undrar över så ropa till.

I år får mao den tidigare mångåriga ettan April Thailand se sig förflyttad till en andra plats. Detta enbart pga av att priserna har sprungit iväg.
Den är fortfarande den bästa på flera plan men som sagt har börjat bli dyr.
-Andra platsen får de främst pga av deras utbudsalternativ, geografiska täckning och självrisk alternativ. Man erbjuder 4 nivåer av maxersättningar/år (3.275MB, 16.375MB, 32.750MB, 65.500MB). Mellan dessa nivåer skiljer sig även omfattningen till en viss del.
-Fortsatt gäller täckningen Europa + Asien exkl Singapore ingår i basutbudet. Sedan kan man välja till world wide.
-Man kan även välja att ha en självrisk för att få ner premien. Finns 5 nivåer från 16 375B – 327 500B, prisreduktionen från 10% - 65%.
-Är man fler än en har de mkt förmånliga familjerabatter i stegrande skala!
-Ett annat stort plus är att som medlem i "Skandinaver på Phuket" (300B årsavgift), erhåller man 10% rabatt.
-En nackdel är dock att senaste teckningsår är 65år (65år + 364 dgr), förlängning tom 99år.
-Utan extra kostnad har man även en tjänst som kallas TeleHealth. Där kan man ringa upp och be att bli uppringd av en läkare när man har frågor eller behöver hjälp av ngt slag.
-Även utan kostnad har man en tjänst där man utan kostnad kan få en "second opinion", tex när man har blivit rekommenderad en behandling eller operation och är lite tveksam.
-Värt att beakta är även deras servicenivå och transparens. Dom har ett stort kontor, akutcenter på olika språk och ersättningshantering i Bangkok.
-Klarar de nya extenison/förlängningskraven med ett Non O-A visa som bas.
Kan även säga att man av branschorganisationen för Asien gällandes försäkringsbolag utsetts bla som bästa sjukförsäkringsbolag i Asien 2020.

Efter dessa 2 kommer ett antal olika som i mina ögon inte riktigt når ända fram. Kan bero på prisbild (oftast), service nivå, ersättningsnivå mm. Därmed inte sagt att de behöver vara dåliga men kanske för dyra i förhållande till vad man erbjuder.
Vill ni ha mer information om dessa eller någon annan försäkring så maila mig enligt nedan.

OBS! Vill bara påpeka att mina rekommendationer är högst subjektiva så ni måste naturligtvis läsa igenom villkoren så ni själva kan avgöra att vald försäkring passar för just er.
Friskriver mig från allt ansvar för felaktigheter och ändringar i bolagens villkor.
Kriterier (ej i rangordning) som jag bygger mina bedömningar på:
-Max ersättningsbelopp (ev. begränsningar)
-Självrisk (utgår från 0 THB)
-Organ-/benmärgstransplantation (täcks det? Ev. Ersättningsnivå?)
-HIV/AIDS (kan fås på många sätt. Täcks det? Villkor)
-Hjälpmedel (ersättningsnivå?)
-Proteser/implantat (täcks det? Ersättningsnivå?)
-Lokalt kontor i Thailand?
-Ingår ngn reseförsäkring vad gäller olycksfall/akutvård (länder som täcks? Ersättningsnivå?)
-Finns möjlighet till valfri vård när man är i tex Sverige (samma vård som i Thailand? Antal dgr? Restriktioner?)
-Premiestorlek idag och imorgon (man blir ju äldre). Flera faller ifrån en topplacering här!
-Livslång förnyelsebarhet (vilken är senaste anslutningsålder?)
-Direct billing (dvs bolaget betalar direkt till sjukhuset?)

-En annan mycket viktig faktor är hur de agerar efter ersättning av skada! (Finns fler bolag som efter ersättning av skada kraftigt höjer premien för nästa år, vissa har även nekat förlängning av försäkringen).
Tänk på att premierna baseras på åldern, sjukdomshistorik, ersättningsnivåer och olika tillval.
Kan inte nog poängtera detta trots att Thailändare har "fri" vård där de är skrivna.
OBS! Se till att era fruar/sambos, barn även tar en internationell försäkring. Oftast inte dyrare än en Thai försäkring och har en helt annan ersättningsnivå!
Slutligen om ni kikar på andra försäkringar så glöm inte att fråga hur stora premierna är om 5/10/15/20 år (beroende på nuvarande ålder). Man blir ju äldre och vill gärna ha råd att ha kvar försäkringen så länge som möjligt. Här finns stora skillnader hos bolagen!! Man kan som tidigare sagt välja en självrisk för att få ner premierna!

Snälla gör mig och er själva en tjänst och vänta inte tills det har inträffat något allvarligt! Var och varannan dag får jag en förfrågan om hjälp med att hitta en bra försäkring därför att man just råkat ut för ngn sjukdom/olycka. Då är det oftast försent, har man en försäkring kan man normalt uppgradera eller nedgradera den. Att byta försäkringsbolag i detta läge innebär att den nya försäkringsgivaren givetvis friskriver sig från det ni råkat ut för om dom ens godkänner en!

(Samma text som tidigare år men minst lika viktigt)
Många har frågat om man bara har en IP (inpatient försäkring, täcker enbart om man är inlagd på sjukhus) får man ngn hjälp vid ingrepp som kan göras utan att bli inlagd på sjukhus?
De allra flesta seriösa bolag inkluderar ingrepp/operation som kan utföras som dagpatient, med lite olika begränsningar så kolla vilken som passar er bäst, själv anser jag April är bäst på denna punkt, men här spelar givetvis även nivå på premien en viss roll.

Skillnad mellan reseförsäkring och sjukförsäkring, kort sammanfattning

Reseförsäkring:
-En reseförsäkring täcker i normalfall inte existerande tillstånd!
-Kan endast tecknas om man är mantalsskriven i Sverige. (Undantag tex Coris)
-Har man den via sin hemförsäkring måste man givetvis ha en adress/hem i Sverige.
-Den ersätter normalt ett antal olika saker förutom olycka/sjukdom. Tex vid flygförsening, bortkommet bagage, stöld mm.
-Den ersätter normalt både vid läkarbesök och när man blir inlagd på sjukhus vid olycka eller sjukdomsfallsamt läkarbesök vid akuta besvär även om man inte behöver läggas in på sjukhus.
-Vid allvarligare åkomma är deras prioritet att transportera hem en till den svenska vården så fort som tillståndet medger. Undantaget tex Luma Thailand pass som ger vården i Thailand samt Coris, se vilkoren!
-Den kan tecknas för olika tidsperioder
-Innehåller normalt endast en liten livförsäkringsdel om man avlider (Gouda tex ca 80 000B). Undantaget tex Luma Thailand Pass som har en livförsäkringsdel på mellan 1-3MB om man avlider!

Sjukförsäkring:
-Oftast kräver de olika bolagen att man tillbringar mer än 185 dgr i Thailand/Asien för att få teckna den (inte alla).
-Man kan nästan uteslutande endast teckna dem på årsbasis. Skulle man behöva avbryta den tidigare tillåter de flesta en återbetalning för återstående tid om man inte har haft några krav på dem tidigare under perioden.
-De flesta innehåller en liten del som livförsäkring om man skulle avlida eller förlora en kroppsdel. Ca 100-200 000B.
-Normalt sett ingår även en reseförsäkringsdel, för akut sjukdom eller olycka, stora variationer här!
-Man får vården i Thailand även vid allvarligare tillbud, hos vissa kan man välja land där man vill få den godkända vården beroende på den geografiska täckningen.
-Man får välja om den skall gälla för IP/OP eller båda (vård som inlagd på sjukhus / öppen vård vid vanliga läkarbesök). OBS! De Thailändska long stay Visa försäkringarna inkluderar både IP och OP.
-Ersättningsnivåerna (inte bara maxersättningen utan även vad de ersätter varierar kraftigt mellan bolagen och de flesta bolag har olika nivåer).
-Det viktigaste! De inkluderar medicinskt nödvändiga men inte akuta ingrepp/vård så kallad planerad vård. Tex grå starr som inte är akut men utan behandling blir man blind eller Cancer mm.
OBS! Alla sjukförsäkringar jag har hjälpt till med går via AA Insurance, då bolagen vill att man skall gå via agent/mäklare. Jag brukar säga låt inte mäklare/agent rekommendera er en sjukförsäkring för de måste givetvis främst tänka på var de har högst kommission. (Gäller givetvis även för AA).
Men jag har valt AA då de är väldigt stora och seriösa, vilket är viktigt för er om ngt skulle hända och ni behöver hjälp mot försäkringsbolaget. De får som sagt en kommission så ni är under deras vingar. Har själv bra kontakt med de flesta bolag men alltid trevligt med en stor drake i ryggen!
-Som vanligt gäller att behöver ni en offert från April, Cigna mfl. så har vår förening Skandinaver på Phuket fått egna kontaktpersoner som gör livet så mkt lättare. Det går givetvis att kontakta bolagen direkt.

-Vill ni ha kommentarer på er försäkring.

-Har ni sjukförsäkringsfrågor i största allmänhet.

-Genomgång av en gällande försäkring. (Vet att många fortfarande har onödigt dyra och inte helt bra försäkringar, så jämför!)

Så mailar ni mig på "clas.007@hotmail.com" Bifoga gärna födelsedata, år mån dag så kommer ett eller fler förslag.

Ha en riktigt skön vinter! Så hörs vi snart igen.

Mvh

Clas

Ps. Friskriver mig för ev felaktigheter i priser eller text men vore tacksam om ni ville höra av er om ni upptäcker ngt fel så jag kan rätta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bangkok Post - Floods drown 2 elephants, rescue efforts continue. The park is home to 126 elephants, two of which have been confirmed dead after being swept away by the floodwaters.

Floods drown 2 elephants, rescue efforts continue Save the animals: Elephants stranded in the Elephant Nature Park in Mae Taeng district of ...