torsdag 13 juli 2023

SRF vann över Finnair - OTA:er får sälja flygbiljetter till lågpris. SRF, Svenska Resebranschföreningen, anmälde 2020 Finnair till Konkurrensverket sedan de förbjöd reseagenter att marknadsföra flygpriser som är lägre än flygbolagets egna. - Travel News

SRF vann över Finnair – OTA:er får sälja flygbiljetter till lågpris

SRF, Svenska Resebranschföreningen, anmälde 2020 Finnair till Konkurrensverket sedan de förbjöd reseagenter att marknadsföra flygpriser som är lägre än flygbolagets egna. Konkurrensverket har sedan dess genomfört en omfattande utredning av ärendet. Denna har nu utmynnat i att Finnair gått med på ett frivilligt åtagande där agenter åter får marknadsföra och sälja biljetter till ett lägre pris än flygbolagets egna. Konkurrensverket har nu godkänt detta åtagande, enligt ett pressmeddelande.

"Konkurrensverkets beslut är en seger för landets resekonsumenter"

Beslutet från myndigheten innebär att de agenter som Finnair stängde av för tre och ett halvt år sedan åter kan börja sälja flygbolagets biljetter. Bryter Finnair mot sitt åtagande väntar böter på 100 miljoner kronor.  

– Det är välkommet att Konkurrensverket tvingat Finnair att förbjuda marknadsföringen av priser som är lägre än deras egna. Det är helt absurt att leverantörer skall diktera vilka priser som skall gälla för konsumenterna, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Didrik von Seth, SRF

Konkurrensverkets beslut om att godkänna Finnairs åtagande har en omfattande formulering där det bland annat konstateras att bolagets förfarande var konkurrensbegränsande. Det konstateras även att reseagenter är självständiga företag med rätt att ha egen prissättning.   

– Detta åtagande säkrar att konsumenterna fortsatt lätt kan jämföra flygpriser från alla flygbolag och boka biljetter till bästa pris. Flygbolagen vill ha kontroll över distributionskanalerna för att kunna ta ut så högt pris som möjligt. Konkurrensverkets beslut är en seger för landets resekonsumenter, säger Didrik von Seth.

Även industrin är nöjd med domen. 

– Vi ställer oss positivt till att Finnair frivilligt valt att åta sig detta beslut då det kommer gynna slutkundens valmöjligheter i slutändan, skriver Vincent Goodbrand, PR and communications manager på Ticket i ett mejl till Travel News.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar